Bilsport

Bilsportsektionen är aktiv inom sportgrenarna Folkrace, Rallycross och Rally.

STMS har en lång historia inom bilsport

Vill du veta mer om hur man blir medlem, klicka på länken nedan.

Vi har verksamhet inom Folkrace, Rallycross och Rally där Rally innefattar största delen av bilsektionens aktivitet.

Folkrace är instegsklassen för många inom bilsporten. Bilen bygger du själv med några krav på säkerhet så som skyddsbur, tävlingssäte och 6-punktsbälte. Folkrace körs på sluten bana som i huvudsak har grusunderlag och med en högsta hastighet av 80 km i timmen.
Det som begränsar kostnaden för dessa bilar är att du förbinder dig att sälja bilen för ett fast pris direkt efter tävlingen. Vem som helst bland publik eller tävlande kan lägga in ett anbud. För närvarande är detta priset 8.000:- vilket begränsar intresset att montera alltför dyra detaljer.

Rallycross körs på samma typ av banor som Folkrace men oftast är banorna lite längre och mycket snabbare. Här finns det ganska många klasser att välja på. Den enklaste klassen har ett restriktivt reglemente som hjälper till att hålla kostnaderna nere samtidigt som bilarna är fortfarande riktigt häftiga att köra. I klasserna där ombyggnationer av bilarna blir mer omfattande så sitter man snart i en riktigt snabb bil. Här accelererar de flesta bilarna från 0-100 på under tre sekunder!

Rally körs, tillskillnad från Folkrace och Rallycross på vanliga men avlysta vägar. Mellan specialsträckorna, där man kör på tid, så körs bilen på allmänna vägar vilket kallas transportsträckor. Här gäller vanliga trafikregler inklusive hastighetsbegränsningar. 
Även inom Rally finns många klasser att välja mellan och instegsklassen kallas Grupp-E. Detta är en standardbil som utrustats med samma säkerhetsdetaljer som för Folkrace. Det är också tillåtet att byta fjädrar och stötdämpare för att bilen skall få bättre väghållning.
Vill du gå vidare så finns både nationella klasser såväl som internationella. Båda finns som både 2wd och 4wd. Den tekniska nivån på dessa bilar är mycket hög och prislappen beror på hur mycket du vill och har möjlighet att investera. Den snabbaste klassen vi kör i Sverige heter ”Rally 2” och körs även på VM nivå där det då kallas ”WRC2”.

Är du intresserad av att veta mer om bilsportssektionen så hör av dig till info@stms.nu.
Välkommen!

Bli medlem här
Vi är en kontantfri förening. Betalningsalternativ är kort eller swish.
chevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram